Skriv ut
Kategori: Nyheter
Träffar: 480

Sommaren är här med hur mycket värme som helst, tyvärr även mycket torka för många. Men saker och ting måste fungera även när det är +30..

Vi har klarat oss hyggligt från torkan. 1:a skörden blev över förväntan och det är ju såklart väldigt skönt. Någon gång ska vi ha nytta av vår tunga lerjord och undermåliga dränering.. De mindre betena hemma på gården vattnar vi med vatten från gamla källor som finns ett par stycken på gården. Gården har växt i etapper och då har befintlig brunn inte räckt till så man gjort en ny. Skönt att ha vid vissa tillfällen. Men även vi är i behov av regn, det är ruskigt torrt.

Två föl har det kommit till sedan sist. Båda kom under midsommarhelgen, först ut Pensacola som fick en brunblackig dotter efter Edelman, Love Affair ska hon heta. Natten efter fölade Zaira en hingst efter Pique (helbroder till vår Zand), Zten ska han heta.
Ett sto kvar, Veerle, hon har egentligen gått tiden ut, så antagligen är hon bara fet, men hon får nån vecka till på sig då hon de sista dagarna har fyllt i juvret på ett lite konstigt sätt.

Betäckningarna är i full gång och samtliga 5 hingstar betäcker för fullt nu. Störst intresse har det varit för Pique och Verano. Är man sugen på ett föl efter någon av hingstarna så har vi möjlighet att ta emot fler.

Sista helgen i juni hade Öpaf sin årliga sommarutställning, den här gången i Kumla. Med mig hade jag Pique som blev reserv-BIR och sedan slutade som BIS-3:a med 99798 = 42 poäng. Samma poängsumma fick även Lundstorps Blaze som jag hade med men med fördelningen 98898. Blaze slutade som 3:a i BIR. Lite kul med Blaze för hon har verkligen behövt några år för att växa ut och bli mer färdig i kroppen. Nu är jag såklart sugen på att ta med henne till någon SSS-utställning och se om vi kanske kan plocka ihop ett SUCH så småningom.

I juni skickade vi in material för DNA-test för Skeletal Avatism på Pique. Resultatet som kom tillbaka var N/N, dvs clear och inta anlagsbärare. Även Verano är testad av sin förra ägare med samma resultat. Även ägaren till Älvåsens Vynja har testat Vynja, även hon med N/N och clear. Det innebär att både Fire Girl och Fire Cloud är fria via sina föräldrar. Skönt att veta ändå. Kommer att testa både Edelman (mer troligt hans mamma Moa då jag även får med Edelvit om det visar sig att Moa är N/N) och Hiawatha lite längre fram. Personligen tycker jag nog att det är bra om avelsmaterialet testas och då framför allt hingstarna ( det optimala hade ju varit alla, men det känns som en orimlig kostnad, i alla fall idag med den kostnaden för analysen) då de om de används lämnar fler avkommor på ett år än ett sto. 
Sedan är ju bara frågan hur avelsvärdet förändras på en konstaterad anlagsbärare. Jämför med hur en potentiell avelshane inom gårdshundsvärlden blir i princip värdelös om den röntgas med HD C. Den får fortfarande användas i kombination med HD /index över 100 (jämför med anlagsbärare får kombineras med konstaterad icke anlagsbärare) men rent krasst så är intresset ganska nära 0.

Jag vet faktiskt inte själv hur jag skulle ställa mig till om någon av mina kvarvarande hingstar skulle visa sig vara anlagsbärare. Rent spontant skulle jag inte vilja fortsätta använda dom. Men den funderingen får jag ta om jag hamnar i det. Stona känns det mer som att man provar och sedan testar avkomman och slår ut den som blev anlagsbärare. Svårt ämne. Men jag är nog ganska överens med mig själv att det är vi uppfödare som får ta ansvaret att testa vårt material.

Nästa aktiviteter på tur är Shetland Östs utställning i Nyköping nu till helgen. Sedan rullar det på med utställningar för både hästar och hundar vareviga helg.
Anmälningarna till hingstpremieringen i september är postade. Zand, Cosmopolitan och Verano är anmälda. Spännande på många sätt!

 

Sköt om er i sommarvärmen!