Årets sista dag och dags för en summering av året. Rent generellt är jag glad över att 2016 är över, det har inte varit något höjdarår av olika anledningar men självklart har det även funnit ljusglimtar. Adjöss 2016 och Hej 2017!

Vi tar det månad för månad..

Januari.
Jätteprojektet i Köping tar slut för min del och ett annat projekt i Karlstad tar sin början, det innebär betydligt mindre resor än vad slutet av 2015 innebar.
Tillsammans med Carita åker vi söderut för att hämta våra nya ponnyer, Veerle vd Paas och Sollidens Jabba the Huut ( som vi samäger med Carita).
Man ångrar bara de chanser man aldrig tog så bara några dagar senare flyttar även Bäckdalens Izadora hem till oss. Dora är avblekbar skimmel med högintressant svart stam bakom. Ska bli så spännande och se hur hon blir som färdig.

Februari.
Årets första utställningar blir samma helg. Först Örebro och sedan Skogslotten. Med tuff 3-åringssäsong med 3 ston så åker Heart Beat och Katniss. Heart Beat blir reserv-BIR i Örebro med guld och kniper sedan ett guld till även på Skogslotten. Även Katniss får guld på Skogslotten.
Helgen därefter är också intensiv, årsmöte för Shetland Nord på lördagen och på söndagen är det utställningspremiär för året för hundarna i Motala.
Bus får där sitt första Excellent och Rufs gör strålande debut med både BIR-valp och sedan BIS-valp!
Sista helgen åker vi till Karlskoga med voffa och båda blir BIR i respektive kategori.

Mars.
Första helgen i mars har vi traditionsenligt tulpantemautställning med ponnyerna.
Katniss tar sitt 2:a SSS guld och är därmed "klar" för sitt dubbelguldsdiplom. Can Do! får 39 poäng och vi hoppas att hon fortsätter att utvecklas.
Nordica kniper ytterligare ett guld och blir även utsedd till Ungstochampion. Edelman visas också med guld och Unghingstchampionat.
Vi HD-röntgar Bus med ett strålande resultat Hd A, han kan nu alltså används till avel enligt rasvisa krav.
EuroHorse kan man nästan inte missa, så inte heller i år när vi drar ner över dagen med bästa tjejgänget.

April.
Snooze fortfarande inte fräsch, vi besöker både equiterapeut och veterinärklinik utan svar. Vad gör man, det ser lite dystert ut för min ystra ridhäst.
SSS har sitt årsmöte i Strömsholm och jag blir invald i styrelsen på ett år via fyllnadsval. Ett prova på år för att se om jag känner att jag är på rätt plats eller inte, vill ju göra saker för medlemmarna och det har i alla fall tidigare känts lättast att göra det i regionalföreningen.
Åker till Västerås med voffa på utställning. Rufs får sitt första officiella Excellent och Bus överraskar mig med att få sitt allra första Cert och även bli BIM.

Maj.
Mycket utställningar med hundarna, det är ju roligt och det går bra.
Vi åker till Mariebergsskogen på inofficiell utställning, Rufs är ung och inte så resvan så jag vill träna så mycket det går. Båda sköter sig strålande och blir BIR i sina kategorier. Vi åker tätt inpå både till Kolbäck, där Rufs tar sitt första Cert!! och sedan till Linköping där han tar sitt 2:a raka Cert. Någonstans här börjar jag inse att jag har en rackarns fin juniorhane.
Ängenäs Tequila ett 1-årigt skäcksto e. Erasmus flyttar hit.
Ponnyerna flyttar ut till sina respektive beten.
Vi åker till Nuntorp ihop med Carita på utställning och med oss är Can Do! Edelman (som blir champion) och Pique.

Juni.
Åker till Norrköping ihop med Carita och voffa. Både Rufs och Bus vinner sina klasser med Excellent och Ck och blir placerade i Bästa Hane, Bus som 4:a och Rufs som 2:a med sitt 3:e cert!!
Vi åkte även till Vänersborg ihop med Rufs kullsyster Ruzzi och uppfödaren. Båda voffa vinner sina klasser med Excellent.
Veerle som kallas Vera här hemma fölar, en svart rejäl hingst som vi döper till Lundstorps Reginald.
Med Musse och Edelman åker vi till Örebros Ponnyavelsförenings årliga sommarutställning. Båda får guld och Musse blir Reserv-BIR.
Precis innan midsommar kommer årets sista föl. Zaira fölar och denna gång går allt bra och ut kom en liten svartskimmelhingst som vi döper till Lundstorps Zand.
Tyvärr visar det sig att det inte blir fler föl det här året, vi biter ihop och går vidare.
En hel del gästston är här hos killarna och vi tackar för förtroendet.

Juli.
Åker en tidig morgon med voffa till Borås på utställning, på vägen ner så öser regnet ner och vi funderar allvarligt på om det här verkligen var en bra ide...
Men väl framme så slutar regnet och när vi ska in i ringen kommer solen nästan fram. Sken som en sol gjorde i alla fall jag när Rufs tar sitt 4:e Cert!
Vi får ny hjälp med Snooze och nu tror vi att vi hittat rätt, den konstiga hältan försvinner och kanske kan vi komma igång igen.
Ravenna åker till sitt nya hem och så gör även Celine.
En riktigt het sommardag åker jag med Fire Girl och Musse till Surahammar på utställning. Fire Girl överraskar och får riktigt fina 41 poäng. Musse får 40 poäng och det känns lite surt då vi "bara" behövde en 41:a för SUCH:et.
Bus blir riktigt sjuk i akut kolit, men med hjälp av veterinär och medicin klarar vi även detta även om det tog hårt på honom. Då får Rufs åka ensam till Ransäter och får där ett Excellent.

Augusti.
Vi börjar Augusti med att åka på SSS Riks med två skimmlar, två av ytterst få övrigt färgade på denna utställning. En rejält övervägande del var antingen svarta eller fux. Vart är våra fina färgade djur? Inte där i alla fall konstaterar vi, tråkigt nog! Nordica får fina 41 poäng och en jättefin kritik. Edelman får 40 poäng och även lovord över sitt härliga temperament. Kul!
Eftersom Bus fortfarande inte riktigt återhämtat sig från sin sjuka så ställs bara Rufs i Askersund (även om Bus åkte med som resesällskap) och han får där ett Excellent.
Dagen efter åkte vi på sommarpremiering i Färgelanda. Heart Beat får sitt diplom på 5x8 = 40 poäng och placeras som tvåa i ringen. Katniss går 3:a med lite retliga 39 poäng men hon har ju redan sina dubbla guldplaketter och får diplom på så vis. Can Do! vårt lilla sorgebarn är inte riktigt fräsch, inte halt men rör sig jäkla illa, får 37 poäng och det är ju inte nåt man hänger högst uppe i granen men vi får försöka behandla henne med hjälp av equiterapeuten och ge oss på utställningarna istället.
Snooze är på bättringsvägen och vi får äntligen börja rida igång honom lite lätt.
Hela familjen åkte över dagen till Norrköping Dog Show och där plockar Rufs sitt 5:e !!! cert och blir även BIM. Så häftigt!>
Sista helgen i augusti är det vår sommarutställning i Kristinehamn. Rouge debuterar och får 38 poäng. Nordica får 41 poäng och blir champion. Zaira och Zand visas med varsin Klassvinst med 41 respektive 39 poäng.
Vi visar också Musse och äntligen sitter den där 41:an där den ska och Musse är äntligen klar för att ansöka om SUCH.

September.
Vynja åker hem till sin ägare och vi tackar för den tid som varit.
Prinsen visas på generalmönstring i Kristinehamn och höjs till GI med 41 poäng.
För övrigt händer det omvälvande saker på gården och allt är inte smärtfritt men nödvändigt.

Oktober.
Vi förlorar vår älskade Snigel, det är så tomt i hagen utan henne.
Vi åker på flera utställningar med ponnyerna, vi kämpar med Do! och hon lyckas få ihop ett guld men faller sedan på målsnöret. Trist men vi har i alla fall höjt henne till klass 1 från premieringen. Även Zaira får ihop den sista 41:an som behövdes för hennes ansökan om SUCH.

November.
Vi åker till Danska vinnarutställningen i Herning, en jätterolig resa.
Vi ställer hund en massa den här månaden egentligen. Och alla hundarna sköter sig bra och får erfarenhet.
Ytterligare en ponny flyttar hit, det är årsfölet Luna.

December.
Vi åker på Lilla och Stora Stockholm med hundarna och vi åker därifrån med en Svensk Juniorvinnare i Rufs. Glad och stolt är nog bara förnamnet!
Annars så rensar vi och städar mest hela tiden på gården. Det är mycket gammalt som borde ha åkt för länge sen.

Det här är vårt första år som ägare till Lundstorp, det har varit mycket arbete och en del har tyvärr motarbetats av människor i min närhet. Jättetråkigt, men hoppas att många inte glömmer att varje mynt har 2 sidor precis som en händelse. Andra människor i min närhet har verkligen klivit fram och funnits när det behövts, stort tack till er.

Under 2017 väntar vi 7 föl, hoppas att allt går väl, det kommer att bli en hel hög med utställningar för både ponnyer och hundar. Rufs ska HD-röntgas.
För övrigt hoppas jag att vi alla får vara friska och glada.

Gott Nytt år på er alla!