Bland de sista dagarna på året och det börjar bli dags att summera året som gick och se framåt mot 2016!
Vi tar det månad för månad:

Januari:
Relativt lugn månad, vi vinkade farväl till Bäckdalens Amazone som åkte hem till sin ägare. Kvar här på Lundstorp är hennes dotter Lundstorps Nordica.

Februari:
inleddes med ett hiskeligt snöoväder som medförde att jag valde att avstå från att åka på Nords årmöte. Det är inte ofta jag bangar för dåligt väder/väglag, men efter två timmars körning från Dalsland och hem till Värmland var det inget alternativ att fortsätta i några timmar till..
Utställningspremiär för året var det också. Alla hjärtansdagsutställning i Örebro. Med oss var Pique och Erasmus, båda blev guldbelönade.
Månaden avslutades traditionsenligt på hästmässan i Göteborg och mitt födelsedagsfirande.

Mars:
Vår egen utställning i Kristinehamn gick av stapeln och med från oss var Pique, Erasmus, Edelman , Blond och Blåssa. Edelman fick 38 poäng och jättefin kritik och rekommendation att visa som avelshingst till hösten. De övriga ponnyerna blev guldbelönade och både Blond och Erasmus var med i bruksklasserna. Erasmus för att göra generalrepetition inför nästa helgs avelsvärdering och bruksprov.
Erasmus skulle in igen för visning och frivilligt bruksprov ( i min värld är det inte frivilligt, man gör det helt enkelt).  Vi hade övat här hemma och även i närbelägna ridhus för att kunna göra en så bra presentation som möjligt.
I blandat väder så körde vi ner (läs snö och regn om vartannat) men Erasmus var en pärla hela långa dagen. Han skötte sig väldigt fint på körningen och belönades med fin kritik och sedan även dagens bästa bruksprov. På visningsdelen gick han som tvåa i ringen och fick GII med 40 poäng.

April:
I april var vi på besök i Norrland och höll mät- och funktionärskurs i Rickleå. Där kan vi tala om generösa värdar! Allt var så fint ordnat och trevligt! Att sedan få prata Shetland en hel helg är ju aldrig fel :-)

Maj:
Vi började maj månad med hundutställning med Bus i Karlstad. Där slog han till med att bli BIR och sedan BIG-1:a. Wow!
Piques första föl kom dessutom, en hingstunge från ett av 2014 års gästston.
I mitten av maj var jag inbjuden till Örebro ponnyavelsförening att hålla en föreläsning om hästens färger, alltid lika roligt!
Sista helgen i maj var vi på hundutställning igen med Bus och där lyckades han knipa en BIM-titel.
Inte lika roligt var att under maj så blev Blond sjuk och visade fångsymptom. Inget gräs att äta och samma fodring som övriga ponnyer. Troligen har hon hittat något under staketet som hon inte tålde.
I maj satte vi dessutom en massa nya staket på nya betet som ponnyerna fått tillgång till.

Juni:
Juni var en intensiv månad som vanligt. Ponnyerna var släppta på sina respektive beten.
5:e juni kom årets första föl hos oss. Det var Moa som fick ett stoföl efter Erasmus, Lundstorps Edelfrau
Dagen efter hämtade vi hem en tidigare bekant Zaira vh Hogeveld. Zaira hade varit hos oss för betäckning under 2014 och redan då hade jag ett mycket gott öga till henne. Zaira förlorade tyvärr sitt föl i fölningen och efter det fick jag frågan om jag ville köpa Zaira och den här gången kunde jag inte säga nej.
För att avsluta den helgen så åkte vi till Shetland Väst och deras utställning i Mellerud. Med oss hade vi Katniss och Blåssa. Båda blev guldbelönade.
10:e juni var det dags för Colan att föla och hon fick ett brunblackt hingstföl, Lundstorps Love Cracker
13:e juni fölade Gaia och det blev ett hingstföl som skulle visa sig ha dubbla skimmelanlag (ett avblekbart och ett konstant), han fick namnet Lundstorps Ghostman
Med en jättelång natt så avslutades vår fölningssäsong när Vynja fölade den 16:e juni och Blaze fölade tidigt på morgonen den 17:e. Båda stona fick varsitt stoföl. Vynja en rödskimmel, Lundstorps Fire Girl och Blaze ett svart, Lundstorps Rouge.
Tror jag ägnade resten av juni åt att sova ikapp...

Juli:
Var en riktig utställningsmånad med utställning varje vecka
Månaden inleddes med utställning i Kumla där Pique och hans dotter Katniss fick åka med. Båda fick guld och Pique blev reserv-BIR
Helgen efter åkte vi till Sala med Blåssa och Erasmus. Tyvärr var Erasmus halt på platsen varpå vi utgick. Blåssa fick guld i en tuff klass och blev sedan utsedd till dagens Bästa Gångartsponny. Blandade känslor efter den dagen, men så är det ibland.. Det var min tur att få skit helt enkelt.
Helgen därpå åkte vi till Köping på hundutställning med Bus, där fick han omdömet Very Good.
Måndagen därpå var det att lasta Zaira och Celine och åka till Färgelanda för årets sommarpremiering. Båda stona G-premierades då ingen av dem hade några svenska meriter sen tidigare och hade nu rätt till RS-nummer.
Utställningsmånaden avslutades i Ransäter med ännu ett Very Good på Bus.
Bus genomförde även ett BPH i slutet av månaden.
Alla fölen blev även chippade och deras underlag till pass klara innan de fick åka ut till det stora betet tillsammans med sina mammor.
Vi började också bygga till hingstarnas lösdrift.

Augusti:
Vi åkte till Nossebro på utställning med Nordica och Heart Beats. Båda fick guld och fina kritiker, alltid lika roligt! Det är nåt visst med unghästarna.
Vi hade också beslutat att skaffa en liten bror till Bus, så det var mycket inläsning om dsg-linjer och koll av kommande kullar. Det slutade med att vi bokade en hane efter Stallbackas Rekorderlige Rune som hade otroligt fina utställningsmeriter och en mamma som hade ett mycket gott lynne.
Bus var på ytterligare en utställning där han blev BIR och sedan BIG-3:a.
Månaden avslutades med vår traditionsenliga sommarutställning i Kristinehamn. Dagen till ära hade vi en massa ponnyer med, men med god hjälp så löste vi även det.
Två ston med föl visades. Det var Moa och Gaia som båda belönades med guld. Edelfrau fick 38 poäng och Ghostman 39 poäng och utsågs till Champion Föl!
Både Zaira och Celine fick göra utställningspremiär! Zaira vann gallstoklassen som var både dagens största och tuffaste klass. Hon fick 42 poäng och blev inte bara klassvinnare utan även senare Champion sto och Reserv-BIS!! Fina lilla Zaira.
Celine fick mer blygsamma 36 poäng men gjorde en strålande bruksdebut ihop med sin ryttare Johanna.
I unghästväg hade jag med Nordica som blev klassvinnare på 39 poäng och blev Bästa 1-åring.
Efter utställningen fick hingstarna flytta hem så att jag hade bättre möjligheter att jobba och matcha Edelman mot hingstpremieringen.

September:
Äntligen fick vår efterlängtade valp flytta hem! Björkils Russe-Ruu, hemma heter han Rufs. En supertrevlig kille som jag tror mycket på.
Månadens andra stora händelse var hingstpremieringen med Edelman. Strålande höstväder i Surahammar och jag strålade nog lika mycket jag när Edelman blev godkänd enligt rasvisa krav och fick 40 poäng. Minst lika glad blev jag över alla kommentarer om hans trevliga temperament!
I slutet av månaden fick alla ponnyer som var kvar på betena flytta hem till Lundstorp igen.

Oktober:
En relativt lugn månad på tävlingsfronten, däremot jobbade vi på utomhus här hemma och byggde upp ytterligare en lösdrift för våra ston.
Vi besökte även inomhus-Elmia och så träffade jag en massa härliga shetlandsmänniskor på Nords höstmöte i Strömsholm.
Månaden och utställningssäsongen för ponnyerna avslutades på Skogslotten och Shetland Öst:s halloweenutställning. Med oss åkte Erasmus som fick 40 poäng och Edelman som fick 39 poäng och blev Champion Unghingst.

November:
Deltog på SSS höstmöte i Skövde
Otroligt mycket med jobbet på veckodagarna så helgerna försöktes hållas så fria som möjligt från uppbokade aktiviteter.
Sista helgen i november var det utställningspremiär för Rufs, Bus som jag inte tyckte var i någon höjdarform fick följa med som moraliskt stöd och läromästare.
Bus fick både Hp och sedan BIM vilket såklart gladde mig mycket, jag tyckte själv att han var allt för tunn. Rufs han charmade domaren allt han kunde och det räckte till Hp, BIR-valp och sedan BIG-1:a valp. Sen valde vi att åka hem. Vill ha en glad och pigg hund nästkommande utställningar också! Men wow vilken fin kritik Rufs fick!

December:
Fortsatt väldigt mycket jobb under veckorna, men även en del planeringsarbete har hunnits med för 2016.
På luciahelgen hade vi shettisfika här på Lundstorp, jättetrevligt, borde nog bli tradition tycker jag.

Inför 2016:
Vi hoppas på 5 friska fölungar där fölningarna går bra. Betäckta är Zaira vh Hogeveld, Celine och Ravenna med Pique och Blåssa och Blond med Erasmus.
Vi har 3 stycken 3-åriga ston som vi ska försöka att matcha mot diplom, Katniss, Heart Beats och Can Do!
Edelman ska göra sin första betäckningssäsong
Pique ska på generalmönstring
Några av ponnyerna kommer fortsätta att "jaga" inteckningar till SUCH.

Hoppas vi ses under 2016!