Äntligen! Nu är det gjort! Hingstpremieringen med tillhörande bruksprov för Erasmus af Jäboruder RS 685.

Vi visste ju redan när vi köpte honom förra våren att han skulle in igen som 4-åring och visas igen och för mig var det en självklarhet att han skulle göra bruksprov.
Personligen tycker jag att det är jäkligt trist att man tog bort kravet på bruksprov för hingstarna. Nu för tiden är det med regel än undantag att hingstarna inte gör det!
Och jag tycker det är viktigt med temperament och användbarhet även på dom små. Det ger faktiskt en större marknad för individerna men ger också rasen ett bättre rykte.
Om inte ens vi invigda tycker att bruksprov är viktigt hur ska vi då få bort stämpeln av små feta oförskämda elaka shetlandsponnyer som är lata?

Nog om det. Musse kördes in i lugn takt under sensommaren/hösten förra året och fick sedan vila under hösten och början av vintern. Man får inte förglömma att det trots allt är en unghäst och att vila är viktigt. I januari började vi igen med tomkörning och körning i vagn. Korta pass 2 gånger i veckan. Dessa har sedan blivit något längre men också fler. Sista veckorna gick han ungefär 5 dagar i veckan i vagnen. Han fick också skor på fötterna för att körningen på grusvägarna började slita på fötterna. Han fick också två besök av equiterapeuten som lossnade på lite spänningar. Allt för att han skulle få så bra förutsättningar som möjligt.
Förra utställningen med brukstävlingarna var ett ypperligt genrep!

Jag fick en inte lika käck uppladdning. Efter utställningen blev jag sjuk (igen)! mycket hosta och rejält näsflöde. Tur man bara skriver under hästägarförsäkran för hästen *skrattar* Men det var bara att bita ihop med piller och nässpray och jobba med Musse ändå.
Fredagen viktes åt tvätt att ponny, vagn, sele och självklart en massa packning! Det har ju varit jättefint väder med trevliga temperaturer över 10 plus i nästan två veckor nu. Men enligt väderprognosen så var det slut på det nu.. Så en massa olika täcken med och kläder till oss tvåbenta.

Uppstigning klockan 4 på morgonen i lördags och vid 5 så började vi rulla mot Tenhult. Snön mötte oss en mil hemifrån...
Vi kom fram i lagom tid så vi hann prata med lite folk, uppsöka toaletten och ta ut vagnen och skruva ihop den. Ut med Musse och i vagn. In i ridhuset och vi var först på plats och kunde värma i lite lugn och ro.
Sedan körde vi :-) Musse skötte sig bra och gjorde det han skulle. Lite rop efter dom andra killarna som gick utanför ridhuset var det men inget som störde själva körningen. Det största jobbet har varit halterna. Att stå helt stilla och vänta på signal att gå framåt kan vara lite onödigt om man frågar Musse. Det är en väldigt energisk ponny med hög arbetsmoral så att stå helt stilla och bara vänta har vi fått traggla med! Men det gick det också även om man kände i tömmen att han vääldigt gärna ville framåt.

Själva bruksprovet i sig är oerhört enkelt. Skritt och trav i båda varven med vändningar och minst två halter. Sedan gör man av- och påspänning av vagnen framför domaren. Inga konstigheter i sig. Sedan kan man såklart göra det mer invecklat med att visa register gällande gångarterna, övergångarna och vändningarna men det är ju faktiskt upp till var och en.

Däremot har jag ingen förståelse för dom som vill ursäkta sin bruksprov med -Ja, dom har ju bara varit i vagn en vecka. Jaha! Och vems fel är det då? Men visst, jag kan hålla med om att det är superbussiga ponnyer som ställer upp. Men dom kanske hade fått en ännu bättre prestation och chans att visa hur bra dom egentligen är med en schystare förberedning?

Efter bruksprovet var det ID-koll och veterinärkoll. Inga konstigheter där utan UA och omdömet en mycket trevlig ponny av veterinären. Kul! Hans mått blev 102 i manke och 17 i skena.

Sen var det en del väntan innan det var visningsdags och Musse skötte sig även där. I ringen gick även de två hingstarna som godkändes tillsammans med honom förra våren och vid slutrangeringen tillkom en 4-årig hingst som rekommenderats från föruttagningen.

Vid slutrangeringen gick Musse som två efter en fin svart hingst från Almnäs. Musse fick exteriört poängen 98788 = 40 poäng. Sedan sa nämndens ordförande att Musse utfört ett otroligt fint bruksprov som belönats med poängen 99910, snitt 9,25 och att det var dagens i särklass högst bedömda bruksprov. Ihhh!! Så kul!! Det var ju det vi jobbade mot. 10:an för temperament, samarbetsvilja och lydnad blev jag verkligen jätteglad över! Sammantaget så fick Musse GII till 2020. Kritiken kommer på posten senare så det får bli ett annat inlägg!

Nu är det lite nedtrappning och vila på schemat för Musse inför sommarens arbeten.
Så nu när det ska bli sommartid och ljusare på kvällarna är det dags att ta tag i inkörningarna av 2-åringarna plus ett äldre sto.