Roliga nyheter! Vårt fina fodersto Bäckdalens Amazone har tilldelats utmärkelsen SUCH - Svensk Utställnings Champion

Amazone visades av oss två gånger under 2013, båda gångerna med 41 poäng och 99 fram. Detta tillsammans med ytterligare en guldmedalj från tidigare utställning berättigade henne till utmärkelsen SUCH. Väldigt partiskt får jag säga att jag tycker hon är så värd utmärkelsen för hon är himla fin! Jag är oerhört tacksam för förtroendet från Pernilla på Smedsarfvets Stuteri som gett mig chansen att dels få visa men framför allt att betäcka Amazone. Förhoppningsvis ska hon och Prinsen vara starten på en skäckig linje från Lundstorp.

Så stort grattis Pernilla till utmärkelsen på Amazone!

Såg även i webstamboken att ägarbytet på Ravenna nu var registrerat så då var även det klart :-)

 

Gillar verkligen min färgade flock, det är en härlig blanding av färger, det finns dom tre grundfärgerna: fux, svart och brun och sedan de tillkommande anlagen: black, skimmel (både konstant och avblekbar), mushroom, skäck och numer som sagt även gult. Det känns lite som att ha ett enormt fyrfota roulettehjul med alla färger. Så himla roligt att laborera med och se vad utfallet blir.

Jag drömmer om ett rödskäcksto till flocken också, men det måste vara rätt! Blir lite ledsen när jag läser att ett av tecknen på buskavel är att man avlar för färg. För jag avlar för färg, det vill jag inte sticka under stolen med. Färg är mitt stora intresse när det gäller avel. Brukar lite skämtsamt säga när man tittar på de stora svarta utställningsklasserna. "- Dom har bara ett fel. -Vaddå frågar någon? -Dom är ju svarta :D"
För jag läser stammar i webstamboken, jag tittar på så mycket ponnyer jag kan och då inte bara dom som blir champion eller BIS. För man kan lära sig mycket av dom andra, nästan mer egentligen. Jag försöker titta på hur andra har tänkt och jag sorterar! Färg är en viktig faktor för mig och den kan vara förlåtande till viss del, MEN! jag kommer aldrig låta färgen vara den viktigaste faktorn. För då hamnar man i buskavel tycker jag.

Men jag väljer hellre en färgad hingst (t.ex) med jämna 40 poäng med säg 5*8 som har ett spännande färganlag än en svart hingst med 43 poäng. 43-poängaren är ju exteriört bättre men väljer jag in ett sådant dominant anlag riskerar jag i varje kommande led att utarma färganlagen. En fuxig hingst med 43 poäng skulle helt klart lättare gå under min radar ;-) Sen var det ju det där med stam också. 40-poängaren kanske har den stammen som jag tror/hoppas ska fungerar ihop med de linjer jag själv har i mina ston. Vill ju gärna ha kvar de svenska linjerna och många av de topptopp svarta har i mitt tycke alldeles för mycket holländskt nära i stammen eller är importer. Dom är bra, det är inte det jag säger. Jag är bara inte så intresserad av dom :-) Men visa mig en holländsk avblekbar skimmelhingst och jag kommer syna denna stackare i varrenda söm, för då är jag intresserad :D
Mitt mål är ju att stå där med en lika bra exteriör individ fast med färganlaget. Det kanske tar mig 40 år till och i värsta fall kanske jag inte lycks allas men jag tänker banne mig jobba för det! För avel är inte lätt!

Så då var dagens lilla utbrott över färgavel kontra buskavel avklarat :-)

Till helgen är det dags för Shetland Nords årsmöte i Grängesberg. Jag har knåpat ihop en liten shetlandsquiz på 20 frågor som vi ska ha med. Ska bli spännande och se hur folk uppskattar svårighetsnivån. Alla kanske har 19 rätt och då är det tur att utslagsfrågan är med..

Ha det gott så länge!