Årets sista dag och det är väl dags att göra en återblick på året som gått och sedan ta ett raskt kliv in i 2014.

Häng med :-)

 

Januari
Bjöd på blandat väder. Plusgrader och vårkänningar på nyårsdagen. Men det gick snabbt över. Massor med snö och kyla som höll i sig hela månaden.
Snooze inledde träningssäsongen med en formidabel träningshelg för Anna Emanuelsson. Oj vad det kändes som vi var på G!! Men upp som en sol, ner som en pannkaka. Dagen efter träningshelgen stod han med rejäl kolik och förstoppning.. Kylan hade gjort att han inte fått i sig tillräckligt med vatten.
Med hjälp av distriktarna kämpade vi i 3 dagar innan vi kunde andas ut (eller mocka om man så vill).
Prinsen fick också en lättare kolikkänning under månaden men där räckte det med en tur till ridhuset och 10 minuters longering. Sen fick han betforvatten resten av säsongen för att hönsmatte skulle veta att han fick i sig nog med vatten..
I slutet av månaden åkte vi till Örebro på utställning. Prinsen var den enda som var anmäld då jag inte riktigt hittat suget än.
Det gick fantastiskt bra!! Klassvinnare, BIR och sedan Reserv-BIS med 42 poäng. Min fina kille <3

Februari
Den här månaden var relativt lugn. Prinsen fick följa med som "accessoar" till "Modell för en dag" och självklart gjorde han succe! Klev rätt in i studion utan funderingar och var bara sådär himla cool som han alltid är! Fina bilder fick vi också. Den 28:e firade jag i sedvanlig ordning min födelsedag men det brukar vara en lugn tillställning.

Mars
Kickade vi igång med vår tulpantemautställning i Kristinehamn. 4 ponnyer fick följa med. Lundstorps Blåssa blev klassvinnare på 41 poäng, jätteroligt!! Lundstorps I Love U fick 38, Lundstorps Blaze fick 40 och Pique fick 41. Men roligast är nog alla glada och nöjda utställare. Det är så himla kul att hitta på olika saker och priser till utställningarna!
Snooze mitt lilla sorgekapitel visade sig inte vara riktigt fräsch så han vilade och blev genomgången av equiterapeuten.

April
Vårens höjdpunkt! GHS med bästa Carita och Jannica. Svart bälte i hästshopping måste underhållas :D

Maj
Årets första föl efter Pique tittade ut. Det var gäststoet som nedkom en liten prinsessa som visade sig bli rödskimmel.
Månaden avslutades med utställning i Nuntorp. Kanonväder och mycket folk. Med i släpet var Lundstorps Blåssa som fick 41 poäng (igen) och Pique  som även han fick 41 poäng. Efter Nuntorp släpptes resyerande ponnyer ut på respektive beten förutom de dräktiga stona som redan släppts.
Snooze fick behandlas för en frambenshälta som var lite lurig och skulle därefter vila i 4 veckor innan igångsättning.

Juni
Första veckan var nog årets mest intensiva!! Först hämtade vi vårt lånesto Bäckdalens Amazone som vi fått ett enormt förtroende av ägaren att låna för att ta föl på en tid. Dagen efter bar det söderut för att hämta hem min tidiga 30-årspresent valpen Folke eller ja som vi säger hemma Bus. Bus är en dansk-svensk gårdshund som elegant stjäl allas hjärtan. En dags vila sen dök första fölet av mina egna upp. 3,5 vecka för tidigt!! Men inte syntes det bekomma Lundstorps Katniss det minsta. Struntar väl i din kalender.. Dagen efter kom Lundstorps Edelman och dagen därpå Lundstorps HeartBeat. Alla lika mycket för tidiga men såg väldigt färdiga ut.. Kan lova att jag sov tungt ett par nätter efteråt.. Veckan avslutades med en tripp till Rockelstad på utställning igen.
Även denna gång var det Lundstorps Blåssa som fick 39 poäng och Pique som åkte med. Min fina Prins dunkade till med klassvinst, Champion Hingst och slutligen Reserv-BIS. Resan hem var lätt kan vi väl säga!

Den 17:e juni bestämde sig Blond för att föla på förmiddagen. Hon såg så färdig ut hela natten så jag sov inte många minuter i taget för att kunna hjälpa till vid behov. För den här fölningen såg jag inte fram emot alls. Betäckningen hade Blond lyckats med på helt egen hand året innan, för jag har alltid sagt att jag inte kommer att betäcka henne för att jag är för rädd att förlora henne.  Så Blond bestämde sig för att hoppa ett antal staket för att komma åt hingsten..
Så när matte var tvungen att åka till jobbet så pluppade hon ut det minsta för jag någonsin sett, även denna lilla dam 3 veckor för tidig. Namnet var lika självklart som hennes attityd Lundstorps Can Do! Matte ska inte tro att hon vet nåt, så det så...

En del gästston kom också under månaden vilket alltid är trevligt, speciellt när de är så välmeriterade.

Juli
Vi arbetade mest med betäckningsstona och kunde njuta av fölen och Bus.
Mitten av juli gick jag på en välbehövlig semester som vi inledde med ett brakbröllop där min kära vän Ingrid blev fru Jaldin. Den bruden kan festa :-)
Sista helgen anordnade vi för första gången en bruksdag i Nords regi. Många starter och jättekul var det. Tack vare mina trogna funktionärer överlevde vi dagen!

Augusti
Månaden inleddes med den årliga shopping-trippen till Ullared, det svarta bältet måste ju underhållas som sagt :-)
Vi åkte till Kumla på sommarutställning och med oss hade vi Pique som fick 41 poäng, Knekthedens Pensacola som fick 40 och Lundstorps HeartBeat som dunkade till och fick 40 poäng. Blir alltid lika lycklig när fölen får guld, för det är banne mig inte enkelt!
Vi deltog även på SSS Riksutställning i Köping där Lundstorps Blåssa blev klassvinnare på 40 poäng. Med var även Bimbo som fick 39 och samma resultat fick hennes dotter Lundstorps Katniss.
Sista lördagen i augusti har vi nu i flera år traditionsenligt haft vår sommarutställning på Equality Line i Karlstad. Den har varit mycket uppskattad och vi i crewet runt har haft mycket roligt både innan/under och efteråt! Men allt har sin tid och årets utställning blev den sista i den här formen..
Med fick Bimbo (39 poäng), Lundstorps Katniss (39 poäng), Lundstorps Blond (klassvinnare och 40 poäng), Prinsen (41 poäng) och vårt lånesto  Bäckdalens Amazone följa. Amazone hade inte varit ute något sedan det året hon fick diplom så självklart var det lite nervöst att visa henne men hon var en klippa och knep 41 poäng med 99 fram. Fina fina Amazone!

Samtliga betäckningsston hade nu åkt hem till sina respektive ägare och som det ser ut så ska samtliga vara dräktiga.
Som summering kan man konstatera att Prinsen fick väldigt fina ston. Totalt 8 ston varav 2 ELIT, 3 visade med 43 poäng, 3 SUCH, 5 diplom, 6 G1 och en klass I. Vi tackar för förtroendet och att ni valde oss! Vi hoppas så klart på fina trevliga föl nästa år. 3 av betäckningarna var mina egna. Bianca, Lundstorps Blaze och Bäckdalens Amazone.

Tråkig avslutning på månaden blev det med Snooze som återigen blev ofräsch, nu jäklar var det dags att gå till botten med detta och verkligen gå igenom hela hästen och försöka hitta det primära problemet!! Detta visade sig vara en rejäl inflammation i ett bakknä som sekundärt gett frambenshältor. Snälla tuffa Snooze som trots att han haft ont glatt hoppat på.. Mer behandling och väntan på återbesök.

September
Vår lilla "hitte"-katt Tingeling flyttade in. Det var en mager och uttorkat liten tuss som vi hittade på stallrännet men som nu är en tuff liten brud i pälsig förpackning.
Mitten av september så åkte vi på årets sista utställning, Vartofta. Suget var på botten och hade det inte för att jag lovat att lämna av en prisvas till reserv-bis från Karlstad så hade vi nog stannat hemma..
Men vilken tur att vi åkte! Fantastiskt väder och bussiga ponnyer kan ju göra vilken dag som helst! Först ut var Amazone som återigen knep en guldmedalj på 41 poäng. Så nu ska hon vara färdig för att ansöka om SUCH. Därefter lilla Can Do! som fick en fin andraplats i en jättestor fölklass, med guld!!! Jag trodde nog att någon drev med mig. Can Do! var den enda fölungen som det syntes på att hon var så mycket för tidigt född och det tar tid att komma ikapp så jag hade väl hoppats på 38... Och det fick vi ju och mer därtill. Sen var det ju dags för mattes vackraste Blond. Den flickan är väldigt väldigt speciell för sin matte. Vi gick återigen i en stoor klass med fölston, alla svarta och flera med både höga poäng och titlar. Men vi gick först i ledet!!! Det var en otroligt mäktig känsla att leda den karavanen med alla fina svarta ston bakom min färgade Blond. Den känslan ska jag bära med mig och plocka fram så ofta jag behöver. Åhh!

Veckan efter var det traditionsenligt hingstpremiering och det är alltid lika roligt att prata med andra shetlandsmänniskor som att titta på hingstarna!
Sista helgen så fick samtliga ponnyer flytta hem från sina respektive beten. Det är märkligt att på våren är det så skönt att köra iväg dom och på hösten minst lika skönt att få hem dom!!

Oktober
Mitt i månaden fick jag dra på mig de vita ridbyxorna för första gången det här året. Det var dags för klubbmästerskap i hoppning och dressyr i Wäse RK. Jag tog med mig BM då Snooze väntade på återbesök och vid återbesöket var han  fortfarande inte helt ok utan behövde en behandling till. BM är världens snällaste och han försöker alltid så gott han kan! Resultatet? Jodå, bäst % i LC-dressyren och en andraplacering i KM:et i hoppningen efter en rafflande omhoppning mot en b-ponny!
Bus var ute på sin första utställning. En inofficiell drive-in i Kristinehamn. HP, BIR och BIS-5 valp blev resultatet där :-) 

November
På Hubertusdagen arrangerade jag i Wäse RK:s regi en Hubertusjakt i ett formidalt jävla skitväder!! Regnet öste ner och blåste som bara den! Dagen innan när vi byggde bana hade vi klarblå himmel och sol.. *morr* Men jag tror att det var uppskattat av ryttarna trots att dom blev sjöblöta! Annars bjöd november mest på mörker, regn och blöta i alla dess former. November är nog den månad jag gillar allra minst...
Vi åkte även på två inofficiella hundutställningar med Bus. Lilla killen sköter sig och det är ju kul. På ena utställningen fick vi HP igen och det är ju roligt att även domaren tycker att han är fin.
Lite roligt, eller rättare sagt mycket roligt är att i slutet av månaden visade sig Snooze vara fräsch och vi kunde börja med igångsättning för jag vet inte vilken gång i ordningen! Men den här gången kändes det en otrolig skillnad, nu fanns det plötsligt gång igen! Så nu hoppas jag att vi haft vår beskärda del av skador på Snooze!!

December
Händer egentligen inte så mycket utöver det vanliga med mat, vatten, mockning. Några dagar var jättefina med lite kyla och kallt så man kunde trimma på fälten men det försvann och blev blött och kladdigt. Över julen blev jag lite förkyld men å andra sidan brukar vi ta det lugnt och inte hitta på så mycket då..

Drömmar om 2014
Massor så klart!! Vi har två 3-åriga ston som ska visas. Lundstorps I Love U är ju till salu och jag hoppas att någon vill erbjuda henne ett gott hem där hon får köras och glädja någon annan än mig. Blåssa hoppas jag ju såklart på att hon ska få diplom och RS... Hennes mor Bianca saknar bara en avkomma innan hon kan få förvärvningsdiplom.
Två utställningar i Kristinehamn är inbokade, dels 8:e mars och sedan 26:e juli.
Gällande fölen hoppas jag på tre friska föl med lätta okomplicerade förlossningar. Lite extra hoppas jag såklart att Bianca får en dotter då denna dräktighet med största sannolikhet blir hennes sista.
Jag hoppas att jag och Snooze kan få vara hela och friska så vi kan få komma ut på hoppbanorna det här året och vem vet jag kanske tar mig i kragen och även startar BM.
Några har även hört av sig om bokning av plats till Prinsen och det är roligt så klart!!  
Betäckningarna är i princip färdigfunderade på. Det lutar år Carthorse Gaia, Knekthedens Pensacola och Moa. Jag har en dröm om en kombination med Prinsen och ett sto som inte är mitt men som för mig vore en drömkombination. Färg i massor, förvärvningssäker stam och trevliga individer. Drömma får man ju!

 

Önskar alla er som orkat läsa hela vägen hit ett mycket GOTT NYTT 2014!!