Det här är inget dagboksinlägg utan mer ett reflektionsinlägg.

Såg en fråga på ett shetlandsforum där man frågade om åsikter om att betäcka 2-åriga shetlandsston.

Inga frågor är för korkade för att ställas, men vissa saker borde vara mer självklara än andra.

En 2-åring är inte en färdig individ, inte färdigväxt vare sig fysiskt eller psykiskt. Inte fasen går man väl då och betäcker ett sådant sto bara för att den rent gynekologisk kan bli dräktig!! Som någon i diskussionen skrev "barn ska inte ha barn". Vet att detta fenomen är relativt vanligt i Holland, men inte tycker jag om det för det!
Har sett flertalet 4-åringar som har sitt första föl vid sidan och sett va styggt det tar på dom. Framför allt när fölungen börjar bli 2-3 månader och börjar dia på riktigt.
Det är väl egentligen inte så konstigt. Dom förbrukar energi dels till att laktera och sammtidigt ska dom grovna och växa i sig.

Nej, jag vill hellre låta dom växa klart och sedan betäcka! Tror att man dessutom minskar risken för komplikationer om dom är helt klara i kroppen. En annan aspekt som jag tycker att man ska ha i åtanke det är faktiskt: behöver vi producera föl så tidigt? Vi har ju redan problem med en övermättad marknad! Vad gör det så förbaskat bråttom at producera/avla en fölunge? Varför har man inte "råd" att vänta 1 år till och låta sitt sto få så goda förutsättningar som möjligt.

Många frågor och få svar.