Sista dagarna på 2018. Vi fick en vit jul, den första på länge. Nu regnar det så nu blir det väl isgata tills nästa omgång med snö. 
Jag ser redan fram mot 2019, det känns som att det blir ett spännande år! 
Så det är väl ganska passande med en resumé av 2018.

Januari: 
Utställningsåret på hundsidan dundrade igång med full fart redan första veckan på året. My Dog i Göteborg. Dag 1 stod Rufs som 2:a i Bästa Hane. Dag 2 fick vi till en fullträff med att plocka hem både BIR (med Rufs) och BIM (med Majken).
I övrigt var januari fylld av arbete och kyla vilket såklart ger merarbete med vattenhanteringen åt utegångshästar.
Februari:
Minst lika kall som januari. Burr!
I början av månaden hämtade vi hem vår "Kalle" Lundstorps Fire Cloud från Dalarna. Vi tackar May för fin omvårdnad av Kalle.
Även årets första utställning på ponnysidan gick av stapeln. Örebro Ponnyavelsförening arrangerade.
Med oss var 2-åriga Luna som guldbelönades samt Lundstorps Nordica som även hon fick guld.
Årsmöte med Shetland Nord utanför Gävle. Jag fick återigen förtroendet av medlemmarna att verka som ordförande.
Nästa hundutställning var i Motala där Rufs blev BIR
Mars:
Vår vinterutställning i Kristinehamn avverkades. 
Lundstorps Nordica fick sista inteckningen till SUCH:et så nu hoppas vi att ansökan går igenom!
Även Luna visades igen och hon fick 38 poäng den här gången.
Vårt svartskäcksto Ängenäs Tequila Rose (Tiqi) visades också och fick första guldet till ett dubbelguldsdiplom.
I övrigt så åkte vi på årsmötet för Dansk-Svensk Gårdshund och tilldelades där några priser för våra hundar som meriterat sig på utställning.
April:
 
Ghostman visades igen på avelsvärdering och till min besvikelse ansågs han inte räcka till den här gången. Bryt ihop och kom igen. Jag tror på min skimmelpojke så han får gå kvar som hingst så gör vi ett nytt försök längre fram.
Tiqi och Lundstorps Fire Girl visas på utställning i Tranås och Fire Girl får sitt första guld för året.
Det märks att våren är på ingång. Vi börjar även arbetet med att köra in våra unga ponnyer. Samtliga 3 och 4-åriga ponnyer körs nu en period.
Maj:
Värmen kommer tidigt och vi släpper på bete ovanligt tidigt. 
En intensiv utställningssäsong med hundarna inleds. Remus tar sitt sista cert i Södertälje och blir därmed SE UCH 9,5år gammal! Inte illa av en hund som bara är utställd som veteran (över 8 år).
Bus tar sitt 2:a cert senare den veckan i Linköping och även sitt 3:e och sista svenska cert i Gimo i slutet av månaden, där blir han även BIR samt SE UCH.
I slutet av månaden så kommer vårt första föl för året. Ett mycket välkommet stoföl e. Pique och u. Moa. Lundstorps Edelvit blir hennes namn.
Juni: 
Utställning i Färgelanda med Tiqi och Fire Girl, Tiqi får sitt andra guld för året.
Nästa föl tittar ut och även det är ett stoföl, ett rödskimmelsto e. Hiawatha och u. Lundstorps Blond. Lundstorps Framboise blir hennes namn.
Vi åker till Vänersborg med hundarna och det är en fruktansvärt varm dag med temperaturer över 30 grader. Inte anar vi att vi nästan kommer att vänja oss vid detta under sommaren. Hundarna var stjärnor för dagen där Rufs blev Bästa Hane och BIM med ett Nordic cert, Bus blir 2:a Bästa Hane med reserv Nordic cert och Remus blir 4:a i Bästa Hane. Även de två sista fölen tittar ut under månaden. Ett brunblackt stoföl e. Edelman u. Knekthedens Penacola, Lundstorps Love Affair och sista fölet en hingst, Ludstorps Zten e. Pique och Zaira vh Hoogeveld.
I slutet av maj månad fick jag ett otroligt erbjudande och under juni kunde vi släppa det officiellt. Jag hade fått köpa Verano Lee vd Zandkamp. En hingst som jag drömt om sedan jag såg honom bli godkänd som 3-åring. I mitten av juni, mitt i natten kunde jag äntligen lasta om honom från lastbilen som kom från Finland. En obegriplig känsla av att släppa honom i min hage morgonen därpå.
I samma veva fick jag även erbjudandet om att köpa en dotter till honom, fast hon fanns åtminstone redan i Sverige. Hesseldals Sayonara, ett musblackt sto. Kunde inte säga nej, så även hon fick flytta hit. Har ju så svårt att motstå bra färgade ponnyer..
Lite tråkigare var att jag efter mycket och lång tids funderande till slut bestämde mig för att ta bort mina båda ridhästar Snooze och BM. Snooze hade dragits länge med en diffus hälta som kom och gick utan att vi riktigt fick grep på vart den utgick från. BM hade åldersrelaterade förslitningar i båda bakbenen och jag kunde inte med att separera dessa två kompisar. Vi gjorde en sista resa tillsamman och ensam kvar blev jag. 
Längtan efter att återigen kunna rida och träna som förr gjorde att det istället för två ridhästar (läs jättehamstar på slutet) nu blev en ny istället. Millimina gjorde entré och vi trivs ihop hon och jag.
Månaden avslutas med utställning i Kumla där Pique blir reserv-BIR på 42 poäng och Lundstorps Blaze belönas även hon med 42 poäng.
Juli: 
En obeskrivlig hetta har parkerat över oss, allt torkar bort och precis som alla andra oroar vi oss över hö-skörden. Lyckan är när vi får en rekordstor skörd, årsbehovet är tryggat. Det här året räddas vi av våra ler-jordar och den dåligt underhållna täckdikningen ute på gärdena. Våra övriga beten här hemma på gården kämpar vi för gäves med att rädda växtligheten med bevattning från våra gamla källor. Tyvärr lyckas inte detta i tillräcklig omfattning och vi står nu och full-fodrar samtliga ponnyer som är hemma på gården. Våra unghästbeten klarar sig bättre och unghästarna kan gå kvar där.
Sista gulden på dubbelguldsdiplomen kniper Tiqi och Fire Girl i Nyköping. Skönt att ha det gjort. Ansökan om diplom och RS-nummer skicks omedelbart in!
Efter detta flyttar Fire Girl till sitt nya hem. Jätteroligt när man får sälja till aktiva hem som verkligen använder sin ponny!
Vi åker till Västerås med hundarna på utställning och här blir Rufs BIR med Remus som 3:a i Bästa Hane och Bus blir 4:a.
Augusti:
Båda rasspecialerna i Sverige och Norge avklaras med hundarna. Remus blir BIM-veteran i Norge för 2:a året i rad. Rufs blir 4:e Bästa Hane med sitt andra norska reserv-cert. Helt otroligt bra med nästan 200 hundar anmälda.
Sommarpremiering med Bäckdalens Izadora där hon klarar av att knipa det där eftertraktade diplomet. Hon har haft så fullt upp med att växa att det inte varit nån idé att ställa ut henne tidigare. Hon har behövt var dag hon kan få. Och det bästa av allt är att hon är inte färdig nu heller, hon blir bara bättre!
Förberedelserna inför höstens hingstpremiering tar sin början. Verano ska in igen och dessutom göra bruksprov. Han är väl inkörd och utbildad hos sin förra ägare, så det är "bara" att slipa på finliret. Även två unga hingstar förbereds.
Äntligen kom regnet också under mitten av månaden. 
September:
Först utställningen i Kristinehamn, generalrepetition för Verano (den behövs), han guldbelönas. Så gör också Blaze som vi visar och även Fire Girl som visas av sina nya ägare.
Helgen därpå drar vi till Gimo igen med hundarna och där blir BUS dagens BIR.
I mitten av september är det dags för hingstpremieringen.
Våra 2,5-åringar Lundstorps Zand och Cosmopolitan visas men räcker inte hela vägen fram. Zand får 38 poäng och där gör vi nog ett försök till. Cosmopolitan fick 37 poäng och är nu valack och letar sitt nya egna hem. Verano gick in och bara glänste. I bruksprovsdelen blev vi så högt bedömda att det räckte till Bästa Bruksprov. Exteriört höll han standarden från när han blev godkänd och fick återigen 42 poäng. Han tilldelades och A för sina avkommor födda i både Danmark och Finland.
Helgen därefter åkte jag ensam med Verano till utställningen i Axvalla där han belönades med 41 poäng. Nu återstår bara en till 41-poängare under 2019 eller senare för att han ska bli SUCH.
Intensiv månad (igen, som alla månader på sommarhalvåret) avslutades med en snabb resa till Åland med hundarna där Bus blev dagens BIR och även Finsk utställningschampion!! Tjohoo. Remus fick det finska reserv-certet och Rufs blev 3:a bästa hane. Majken tog hand om certet på tiksidan och blev sedan då BIM. Mycket nära fullslam!
Betena hade återhämtat sig och vi släpper alla ponnyer hemma på höstbete.
En liten 2:a skörd tar vi också för att fylla på reserven ordentligt.
Oktober: 
Månaden inleds med hundutställning i Uppsala där Rufs slår till och blir dels dagens BIR bland gårdshundarna men också BIS-2:a! Sjukt roligt.
Nu tar utställningarna en kortare paus men vi fortsätter med Uppsala-temat några veckor till då det höstmöte dels för Shetland Nord och SSS. Ibland kan man bli väldigt trött på en vägsträcka. Vi säger väl som så här, sträckan Karlstad-Uppsala är mycket bekant..
November: 
Äntligen börjar det lugna ner sig. 
Vi kör lite Barn-Hunt här på en bana som vi byggt upp. Hundarna tycker att det är roligt och för oss är det kul att se hur djupt rotade deras instinkter att jaga möss faktiskt sitter.
Vi åker till Norge på Nordisk vinnare men det blir inge vidare för oss, Rufs lyckas bäst med att få ett CK. Mer blir det inte.
December:
Julmånaden. Killarna och jag åkte till Stockholm och Svensk vinnarutställning. Det går bra men ingen fullträff, men kul att träffa "alla".
Utställningsåret avslutas dagen innan nyårsafton med hundarna i Vårgårda. En rolig utställning med duktiga arrangörer.
En affär som jag bara kunde drömma om sker också. Jag håller lite på den karamellen till nästa år, när det landat här på gården. Men jag är så glad, spänd, nyfiken, lycklig och allt där emellan! 

 

För övrigt har vi ökat med arbetet att köra in unga ponnyer. Efterfrågan på inkörda ponnyer med full stam bara ökar vilket gjort att vi valt att köpa in framför allt unga hingstar och kastrerat och kört in, när våra egna uppfödningar inte räcket till i mängd. Vi har också möjlighet att ta emot shetlandsponny för inkörning.

 

Vi önskar alla ett riktigt gott nytt år och så hoppas jag att vi ses 2019!