Tredje advent. Tror ni jag fått upp nåt julpynt? Svar nej, inte en pinal. Men nästan alla julklapparna är inhandlade. Tackar som frågar *skrattar* Har ju en hel vecka på mig, det hinns..

Den här veckan har vi fått minusgrader så allt vatten och lera utomhus har nu frusit till is och tja, stenhård lera. Inte nåt roligt .. Enda fördelen är väl att hundarna inte drar in så mycket skit i huset. 
Det mest spännande som hänt under veckan är att 3 unghingstar i lite olika färger har flyttat hit. En fux, en isabell och en mörkbrun. Tanken är att dessa ska kastreras och köras in och förhoppningsvis till våren få nya hem som körponnyer.

Hade besök av Carita i helgen och fick därmed en trevlig rundtur i hagarna och pata Shetland en stund. Fick även hjälp med att fota några ponnyer!


Blivande 4-åring, valack som är inkörd.

Nåt som jag har funderat på ett tag är varför "alla" vuxna tycker att barnen växer ur en shetlandsponny så fort? En shetlandsponny kan man "bara" ha mellan 2-6 års ålder sedan är man "för stor" och ska upp på B-ponny. Är det verkligen så? Av dom barn jag ser som rider shetlandsponny är dom allra flesta mest lagom som ryttare mellan 6-10 år. Sen kan dom bli något långa men inte så det stör. Varför har man så bråttom att man måste upp på större ponny? Är det inte roligare med en ponny som man faktiskt kommer åt att borsta ryggen på och man orkar och når att lägga upp sadeln på? Att ha en ponny som man inte känner sig som en fluga på? Som man kanske till och med orkar att rå på?
En rejäl shetlandsponny på 105 cm tar väldigt mycket ryttare. Ett barn på 4 år och kanske max 20 kg, kan omöjligt få ut något av egen ridning. Det kanske inte bara är så att shetlandsponnyn är stark och envis? Den faktiskt kanske är för stor för sin ryttare? Jag kan dra parallellen till när jag red mycket unghästar när jag var yngre. Jag föredrog hästarna runt 160 cm istället för dom som var 170+. Jag är inte så himla lång så med en bjässe blir allt så mycket mer omständligt. Pall för att kunna borsta ryggen, pall för att få upp sadeln. Pall för att nå stigbygeln, när man väl kom upp konstaterade man att man hade sisådär 10 cm för korta ben för att kunna inverka ordentligt. Nä, rätt storlek gäller inte bara skor, det gäller ponny/häst också!