Läste ett bra blogginlägg från veterinären och uppfödaren Helena Kättström i veckan som gick. I korthet så gick det ut på att det finns gott om "köpare" som har en lång och omfattande kravlista gällande sitt hästköp och detta till en mycket låg nästan fånigt låg prislapp.

Samma fenomen upplever jag. Har ju för tillfället ett litet gäng valacker som söker nya hem. Jag vet att jag inte är billigast men jag hoppas och tror att dom som köpt ponny av mig upplever dom som prisvärda. 

Vad får en ponny kosta egentligen? Ja, det är ju upp till marknaden. Jag köper gärna billiga ohanterade ponnyer och förädlar dom själv (läs kastrerar och kör/rider in dom) och hittar sedan nya bra hem till dessa. Enda kravet jag har är att dom är friska och har pass/stam. Och ja, någon krona blir det ju i "vinst" kanske, men då räknar jag aldrig med tiden som man lägger ner. Jämför med att lämna bort en häst för inkörning eller inridning. Nu har jag fördelen att kunna göra det själv.

Men jag tycker det blir lite väl mycket önsketänkande när man vill ha: En snäll, trygg, frisk shetlandsponnyvalack eller sto med full stamtavla som inte rymmer, inte är för gammal, är lätt att fånga i hagen, snäll för alla (även för de minsta barnen) i all hantering och som både är körd och riden, trafiksäker, snäll att lasta, duscha, klippa, fullt försäkrad, vaccinerad (mot allt) och gärna lite utrustning med för ca 5000 kr. Gärna med motiveringen :" - Jag hade inte tänkt mig någon dyr ponny."  Nej, men du vill ha en väldig arbetad ponny, typ gratis.

Man får ju aldrig veta vad för ponny dessa köpare sedan köper (men nog är jag nyfiken *skrattar*) men jag är övertygad om att om prislappen ska hållas så får en hel del av ovanstående kriterier strykas..

I ärlighetens namn så finns det faktiskt också ganska många köpare som förstår att vill man ha en utbildad och arbetad ponny så kostar lite mer, men det är "drömmarna" som man som uppfödare/säljare blir ganska så matt på.

 

För övrigt så har Edelman flyttat till sitt nya hem. Tanken är att han ska starta på travet så småningom, med sin lillhusse. Förhoppningsvis får vi även se dom tillsammans i bruksringarna på Nords tävlingar.
Har även påbörjat inkörningen av vår sista 2,5-åring Zand. Så om planen håller så är han i vagn i slutet av nästa vecka. Sen är alla hingstarna och valackerna utom 1-åringarna inkörda. Då är det "bara" stona födda -16 kvar till våren. Så vet man att man har en ponny som man vill ha inkörd kommer jag ha ganska gott om platser till våren (april och framåt). Tänkte att det var lika bra att passa på och köra in Zand nu när temperaturen fortfarande är relativt behaglig och det är mjukt i marken. 
November är den månad jag tycker absolut sämst om. Mörkt, blött och lerigt och inte så mycket att se fram emot. Men, det är "bara" 20 dagar kvar nu.